woensdag 7 oktober 2015

Het Tekenkabinet

In september en oktober staat het Kunstenhuis in het teken van de tekenkunst. Het Tekenkabinet exposeert er met tekeningen van ruim 100 kunstenaars.

Het Tekenkabinet werd in 2013 opgericht door Manja van der Storm, als eenmalig project voor Museum Waterland in Purmerend. Het project was evenwel zo'n succes, zowel bij de kunstenaars als bij het publiek, dat een vervolg voor de hand lag. 



Inmiddels bestaat Het Tekenkabinet drie jaar. Ieder jaar wordt 
hedendaagse, autonome tekenkunst in een grote tentoonstelling op klein formaat (maximaal A3) getoond. Op diverse locaties (een museum, een showroom, een kunstsalon, een kunstenhuis, een kunstbeurs) worden 2 à 3 tentoonstellingen per editie gemaakt.


Manja van der Storm, oprichtster van Het Tekenkabinet

Het Tekenkabinet: 'Tekenen is voor het Tekenkabinet het (ver)bindende thema; zonder restricties wat betreft stijl of genre, onderwerp of kleurgebruik, etc. Papier is de meest voorkomende drager -zelfs schuurpapier- maar ook hout, MDF of karton kunnen dat zijn. Potlood, ballpoint, pen & inkt, gouache, houtskool, draad, aquarel, collage, Siberisch krijt, folie... waar kun je niet mee tekenen?'



De selectie van dit jaar is momenteel te zien in Het Kunstenhuis. Het gaat om werk van "oude rotten" in het kunstenaarsvak, maar ook jong talent krijgt een plek. 

Marli Turion - De Schande (40) gemengde techniek 21 x 30 cm

Het Tekenkabinet: 'De mate van professionaliteit wat betreft beroepspraktijk en de wijze waarop de kunstenaars zich onderscheiden, spelen een rol bij de samenstelling van de deelnemerslijst. Zo komt het Tekenkabinet jaarlijks tot een prachtige, afgewogen, gevarieerde en uitgetekende selectie.'

Voor iedere tekening een handgemaakte doos
De tentoongestelde werken zijn ter plaatse te koop. Voor iedere tekening is een handgemaakte kartonnen doos met deksel beschikbaar (een kunstwerk op zichzelf). Verkoopprijzen variëren van € 50,- tot € 995,-. 'De prijslijst [is] net zo divers als de tentoonstelling zelf.'

De tentoonstelling is nog tot en met 18 oktober te bekijken in Het Kunstenhuis. Vergeet ook het winkeltje (met keramiek en tassen van Laden+Lossen) niet!