vrijdag 15 juli 2011

Kraakpand Schijnheilig ontruimd, Zwerfkei plaatst antikraak

Eind 2009 kreeg Zwerfkei van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf een gedeelte van een pand in bewaring aan de Passeerdersgracht. Dit voormalige schoolgebouw werd in 2002 door de Rijksgebouwendienst gekocht, met als doel het te betrekken bij de nabijgelegen rechtbank. De plannen voor uitbreiding van het gerechtshof gingen echter niet door. Het pand werd een aantal jaar tijdelijk gebruikt door achtereenvolgens een middelbare - en een basisschool. In oktober 2009 plaatste Zwerfkei op antikraak basis twee gebruikers op de begane grond van het gebouw. De basisschool die op dat moment nog gebruik maakte van de eerste verdieping, zou de komende  kerstvakantie geheel uit het pand vertrekken. Antikraak gebruikers -kunstenaars en kleine creatieve bedrijfjes- zouden direct daarna invulling gaan geven aan het pand. Op 7 januari 2010 nam de tweede lichting antikraak gebruikers lokalen op de eerste verdieping in gebruik als atelier. Op 8 januari werd de linker helft van de begane grond gekraakt door collectief Schijnheilig. De toegang naar de rechterhelft werd afgesloten. Het gekraakte deel werd in gebruik genomen als cultureel centrum, waar exposities, voorstellingen, debatten en andere activiteiten werden georganiseerd.

Vorige week werd kraakpand Schijnheilig ontruimd. De avond voor de ontruiming werd feestend afscheid genomen van het pand: de krakers vermaakten zich de hele nacht met een pyamaparty, waarbij luide muziek en grote hoeveelheden schuim, zoals gebruikt bij schuimparty´s, de boventoon voerden. Op de Passeerdersgracht was een barricade opgeworpen, waarachter zich in de vroege ochtend zo’n 200 mensen bevonden. De groep vormde een opmerkelijke verzameling. Veel in het zwart geklede personen, onherkenbaar door capuchons en om het gezicht gewikkelde sjaals. Een paar in bruidsjurk gehulde vrouwen, met een babypop in de armen, riep kreten als: ‘Ontruim ons niet, we hebben kinderen’. Een aantal anderen was hand in hand vastgeketend aan een olievat, dat vervolgens met cement was volgestort. De ontruiming begon rond zeven uur ´s ochtends.  De ME sommeerde de krakers een aantal keer te vertrekken. Toen hieraan geen gehoor werd gegeven, begon men de menigte naar achter te drijven, weg van het pand, in de richting van de Prinsengracht. De krakers gooiden verfbommen, glaswerk en schuimbommen naar de ME. Volgens de krakers gebruikte de politie onnodig geweld. Het merendeel van de krakers is opgepakt, een deel ervan zit nog vast, vanwege een weigering hun identiteit bekend te maken.

Het voorheen gekraakte deel is, net als de rest van het pand, voor antikraak in bewaring gegeven bij Zwerfkei. Kunstenaarscollectief De vereniging Amstellandkunst tekende een antikraakcontract en knapt de ruimtes momenteel op. De vijftien leden van het collectief zullen er hun werk gaan exposeren.

Burgemeester Van der Laan heeft naar eigen zeggen veel moeite gedaan om met de krakers van Schijnheilig een overeenstemming te bereiken. Vanuit de gemeente was er de bereidheid de krakers te laten blijven tot de verkoop van het pand. Volgens Van der Laan stelden de krakers echter teveel eisen, waar de onderhandelingen op stuk liepen. Zo wilden de krakers meebeslissen over het al dan niet accepteren van een toekomstig bod op het pand, op basis van “geschiktheid” van de geïnteresseerde partij. Daarmee wilden zij voorkomen dat het pand in het bezit komt van speculanten.

De gemeente en Zwerfkei zijn blij dat het gehele pand met antikraak nu een tijdelijke invulling heeft gekregen conform de bestemming. 

Geen opmerkingen: